Pages

Saturday, 31 May 2014

Hindari Kanser Payudara..Pemeriksaan Payudara Sendiri.

Sejak dari dahulu lagi, risiko kanser payu dara di kalangan wanita adalah 1 bagi setiap 8 orang. Lebih awal kanser payu dara dikesan, lebih besar peluang untuk rawatannya berjaya. Pemeriksaan sendiri payu dara merupakan satu kaedah yang sangat mudah, penting dan berkesan untuk mengesan kanser payu dara di peringkat awal.Risiko 


~ Telah mengalami kanser pada sebelah payu dara.

~ Sejarah keluarga yang pernah menghidap kanser payu dara. Risiko lebih tinggi bagi ibu, anak, adik atau kakak ahli keluarga yang mendapat kanser payu dara. Risiko anda mendapat kanser selepas umur 30 tahun meningkat 2 hingga 3 kali ganda.

~ Wanita yang tidak pernah melahirkan anak dan telah berusia lebih 30 tahun.

~ Wanita yang mengalami haid lebih awal (sebelum umur mencapai 12 tahun) atau lewat putus haid (selepas umur 55 tahun).

Pengurusan sendiri 

Bilakah anda perlu melakukan pemeriksaan sendiri payu dara?

~ Sebulan sekali.

~ 7-10 hari dari permulaan haid yang akan datang.

~ Jika anda tidak lagi datang haid, lakukan pemeriksaan tersebut pada hari pertama setiap bulan dan catatkan dalam kalendar sebagai peringatan anda.

Bagaimana cara melakukannya ?

Semasa mandi 

Angkat sebelah tangan. Dengan menggunakan satu jari, gerakkan secara mendatar perlahan-lahan ke serata tempat bagi setiap payu dara. Gunakan tangan kanan untuk memeriksa payu dara sebelah kiri dan dan tangan kiri untuk memeriksa payu dara kanan. Periksa sama ada terdapat gumpalan/ketulan keras, menebal di payu dara anda.

Berdiri di hadapan cermin 

Dengan mengangkat kedua-dua tangan ke atas kepala, pusing perlahan-lahan dari sisi kanan ke sisi kiri.

Cekak pinggang anda, tekan turun perlahan-lahan ke bawah untuk menegangkan otot dada dan menolak payu dara anda ke hadapan.

Perhatikan dengan teliti segala perubahan seperti saiz, bentuk dan kontur setiap payu dara. Lihat sama ada terdapat kedutan, lekukan atau puting tersorot ke dalam.

Dengan perlahan-lahan, picit kedua-dua puting dan perhatikan jika terdapat lelehan keluar. Periksa sama ada lelehan tersebut kelihatan jernih atau mengandungi darah.
Berbaring

Untuk memeriksa payu dara sebelah kanan, letakkan bantal di bawah bahu kanan dan tangan kanan diletakkan di belakang kepala. Tekan jari anda mendatar dan bergerak perlahan-lahan dalam bentuk bulatan kecil, bermula dari bahagian pangkal payu dara. Selepas satu pusingan, bergerak 1 inci (2.5cm) ke arah puting. Lakukan putaran untuk memeriksa setiap bahagian payu dara termasuk puting. Ulangi kaedah yang sama pada payu dara sebelah kiri dengan meletakkan bantal di bawah bahu kiri dan tangan kiri diletakkan di belakang kepala. Cuba rasakan sama ada terdapat sebarang gumpalan di bawah dan di sepanjang atas tulang selangka.

Penting 

Dapatkan nasihat dari doktor jika terdapat:

~ Sebarang gumpalan.
~ Sebarang perubahan pada gumpalan yang timbul.
~ Sebarang perubahan pada tekstur kulit, lekuk, bengkak atau kedutan pada kulit.
~ Puting tersorot ke dalam.
~ Terasa sakit pada payu dara.

Amalkan Tabiat Baru 

Amalkan pemeriksaan sendiri payu dara seperti yang disyorkan. Ketahuilah tentang payu dara anda sendiri. Pemeriksaan sendiri bukan sekadar untuk mencari gumpalan tetapi juga untuk memerhatikan sebarang perubahan yang mungkin berlaku.

Amalkan makanan yang rendah lemak.

Bersenam secara tekal.

Kurangkan pengambilan makanan bergaram, makanan disalai dan makanan yang mengandungi nitrit dan nitrat.

Jika anda berumur 50 tahun ke atas, dapatkan ujian mamogram setiap tahun atau sekurang-kurangnya setiap 2 tahun sekali. Ini penting terutamanya bagi mereka yang berisiko tinggi.

Susukan bayi anda dengan susu badan. Ini akan dapat mengurangkan risiko kanser payu dara terutamanya sebelum putus haid.

Berjumpalah doktor jika terdapat perubahan pada payu dara anda.

Tentangi: 

Rasa risau terhadap gumpalan pada payudara atau perubahan yang luar biasa. Selalunya cuma 1 dari 10 gumpalan payu dara yang merupakan kanser.


Rasa malu untuk membiarkan payu dara anda diperiksa oleh doktor.
Pertambahan berat badan.

Pendedahan kepada sinaran/radiasi. Pakailah apron diperbuat dari plumbum ketika mengambil X-ray gigi.

Nikmatilah 

Gaya hidup sihat tanpa merasa risau tentang kanser payu dara.

Sumber dari : http://anizyn.blogspot.com/2008/10/pemeriksaan-sendiri-payudara-psp.html

No comments:

Post a Comment