Pages

Sunday, 4 August 2013

Kelebihan Minum Air Masak Semasa Perut Kosong

Minum air dengan serta-merta selepas bangun dari tidur adalah sangat popular di kalangan masyarakat Jepun. Ujian saintifik telah membuktikan nilainya dan hari ini saya ingin berkongsi sedikit tentang keistimewaan air.
Untuk penyakit-penyakit lama dan serius serta penyakit moden, rawatan air didapati telah berjaya oleh ahli perubatan Jepun sebagai penawar bagi penyakit-penyakit yang berikut:

Penyakit sakit kepala, sakit badan, sistem jantung, artritis, degupan jantung yang pantas, epilepsi, kegemukan berlebihan, asma bronkitis, TB, meningitis, buah pinggang dan air kencing, muntah, gastrik, cirit-birit, buasir, kencing manis, sembelit, semua penyakit mata, rahim, kanser dan gangguan haid, penyakit telinga hidung dan tekak.

KAEDAH RAWATAN

1. Bangun pada waktu pagi dan sebelum anda menggosok gigi, minum 4 x 160 ml gelas air
2. Berus dan bersihkan mulut tetapi jangan makan atau minum apa-apa untuk 45 minit
3  Selepas 45 minit anda boleh makan dan minum seperti biasa.
4. Selepas 15 minit sarapan, makan tengahari dan makan malam jangan makan atau minum apa pun selama 2 jam
5. Orang-orang yang sudah tua atau sakit dan tidak dapat minum 4 gelas air pada awal boleh bermula dengan mengambil sedikit air dan secara beransur-ansur meningkat kepada 4 gelas sehari.
6. Kaedah rawatan di atas akan menyembuhkan penyakit yang sakit dan lain-lain boleh menikmati kehidupan yang sihat.
Senarai berikut memberikan bilangan hari rawatan yang diperlukan untuk menyembuhkan / mengawal / mengurangkan penyakit utama:
1. Tekanan Darah tinggi (30 hari)
2. Gastrik (10 hari)
3. Diabetes (30 hari)
4. Sembelit (10 hari)
5. Kanser (180 hari)
6. TB (90 hari)

** Pesakit artritis harus mengikuti rawatan di atas hanya untuk 3 hari pada minggu 1, dan mulai minggu 2 – harian. Kaedah rawatan ini TIDAK mempunyai kesan sampingan, namun pada permulaan rawatan anda mungkin perlu kencing beberapa kali.
Adalah lebih baik jika kita teruskan kaedah ini sebagai rutin dalam aktiviti harian kita. Ini adalah cara dan tradisi orang-orang Cina dan Jepun dengan meminum teh panas selepas mereka makan makanan mereka dan bukannya air sejuk. Mungkin tiba masanya kita perlu mengubah tabiat minum semasa makan! Kita tidak akan hilang apa-apa, segala-galanya untuk mendapat tahap kesihatan yang maksimum.
Bagi mereka yang gemar meminum air sejuk, fakta ini sangat berguna kepada anda. Bukanlah tidak boleh atau tidak bagus untuk minum segelas air sejuk selepas makan. Walau bagaimanapun, air sejuk akan melambatkan pencernaan.
Apabila ‘enapcemar’ ini bertindak balas dengan asid, ia akan memecah dan diserap oleh enzim intestine lebih cepat berbanding makanan pejal. Ia akan selari dengan enzim intestine. Apa yang terbaik adalah minum sup panas atau air suam selepas makan.

No comments:

Post a Comment